Islandshästar, flugor och en väldig massa mys

Ny vecka, skolstart, och regnet öser ner. I alla fall här och nu i skrivande stund. Lika mycket som det regnade när vi åkte till Sjöberga i somras. Den lilla ungen här hemma valde bort Liseberg (och Karl-Einar Häckner!?) framför några dagar på en gård ”med egen häst”. Karl-Einar är i och för sig mest min favorit men ändå?

Sjöberga Islandshästgård kom till oss via en utav vännerna och stallmammorna i stallet på ridskolan. Hon sålde in stället med ord som att man inte vill åka därifrån, att både hästar och värdfolk är underbara och att naturen liksom sväljer en. Så var det.

Regnet upphörde när vi åkte på vägen som slingrade sig mellan åkrarna, en älgko med kalv liksom svepte fram i det höga gräset och en stor fågel (jag är ingen fågelkännare, heller) seglade över himlen som sprack upp och lovade bättre väder. Väl på gården fick vi hästar, bekanta oss med stallet och anläggningen och sen följa med ut på en guidad tur senare på kvällen. Camilla som har stället såg ut som om hon var född på en islandshäst när hon tog oss runt i omgivningarna. Vi red mest på kvällarna för det var varmt som bara den. Mitt i sommaren betyder friskt med broms och flugor, det vet alla som varit i stallet sommartid och det var häftigt att se dottern lära sig hantera det. Från ett nästan-sammanbrott till ett lätt irriterat men avspänt viftande med den ena handen ovanför manken när de blev alltför ihärdiga de små otäckingarna. ”Sätt dig så ska jag ta dig!” hördes från den lilla ryttarinnan.

På Sjöberga fick man noga reda på vad som gällde och eftersom jag är hästvan och ditrekomenderad av en tidigare kund så blev friheten stor. Vi bodde i stallet i fyra dagar, förutom små stunder av smultronplock och slött hängande (hästluktande och i ridbyxor som satt där de satt under dagarna) på uteplatsen var det vi, katterna och hästar hästar hästar. Min lilla i vanliga fall rätt så telefonintresserade unge tog inte upp telefonen, pipplade inte med någon ipad och frågade inte efter teve. Underbart, precis som kompisen och stallmamman sa (man kan ofta lita på stallmammorJ).

Så här en tid efteråt har jag tänkt – själva den lilla islandshästen – vilket djur! Jag vet att man tvistar om det, om de har så stor bärighet eller inte men min Rehkur, han bar då mig som den värsta skogshuggare. Han ömsom pilade och ömsom grävde sig fram, glad som en lärka och hur arbetsinriktad som helst. Och jag lärde mig att det kräver sin ryttare för att få tölten att fungera! Jag kommer att fortsätta med ”mina” hästar. Vill markarbeta, känna på gångarter som hör den vanliga hästvärlden till men jag förstår väl att islandshästen kan vara ett alternativ idag. Det är liksom något annat och vill man ut i skog och mark och ha en fin kompis (jag vet, man kan arbeta och tävla på det sätt som islandshästvärlden gör, och all respekt för det!) så verkar det precis hur kul och bra som helst. Våra dagar på Sjöberga gav lugn och ro för hela semestern, ont där bak av mycket ridning under varma dagar och en inblick i hur det kan vara att bo på landet, driva verksamhet och ha glädjen att ha djur omkring sig hela dagarna. Åk om ni kan, och njut. Det gjorde vi.

Jaha, här sitter jag och hamnar i Sjöberga-mood. Nu ska det packas gympapåsar, ordnas med mellanmål innan ridningen och kryssas i när man kan tänka sig att ta stalltjänsten igen (så har vi det på vår ridskola, och det är kul!). Hösten har knackat på och vardagen kryper in i våra liv. Jag ska försöka välkomna den, gilla rutinerna och njuta av det som kommer. Såg ni föresten i senaste Häst och Ryttare, att man synar politiken, och hör vad den säger om ridsportens framtid och förutsättningar?

 

Ha det bäst – hästbäst!

 

Susanne

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s