”Det är så härligt att bara sitta och prata”

hjärta

Så sa ”mina” tonåringar idag när vi avslutade ridlägerdagen med avramlingsfika och allmän samvaro. Och jag tänker att kanske är det just det som är det allra viktigaste av allt. Ridlektioner och teorilektioner i all ära, det är ju givet på ett ridläger förstås. Men de här stunderna då vi sitter ner tillsammans och pratar, det kan nog ändå vara stunderna som på riktigt fastnar i hjärtat.

Vi pratar om hästarna, om ridskoleverksamheten, om framtiden och om flyttplanerna. Vi pratar om drömmar och mål och om samhällets normer och krav. Just det sista blev det en del av idag. Ungdomslivet och de tysta förväntningarna. Om dyslexi och ADHD, om den outtalade normativiteten – och utanförskapet. Om missförstånd och ”problembarnstämpeln”, och om att vara sig själv eller att låtsas vara någon annan.

På det offentliga schemat idag stod en hel del. De har lärt om hästens vilopuls, ridit intervallträning och kollat återhämtningspuls. De har haft häst- och stallvård och mockat och smörjt läder. Ridit dressyr, övat skänkelvikningar och galoppfattningar. Förstås. Men de har gjort så mycket mer än så. Kanske mer än de just nu anar. De har stärkt varandra, sett varandra och lyssnat på varandra. I en värld som är allt annat än lättmanövrerad.

De är på ridläger hos mig denna vecka, mina fantastiska tonåringar. Och de är så kloka. Jag är ödmjukt tacksam över att de vågar öppna sig så. Att de vågar prata med mig som är vuxen, och att de känner en sådan trygghet i sin egen ridlägergrupp. Vi har en liten bubbla här. Stallet och ridskolan är deras fristad. Jag lovar att jag ska göra allt som står i min makt för att det alltid ska få fortsätta att vara just precis så.

 

/Maria Falck

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s