Intervju med Emelie Nestor och Jenny Sjödin – skaparna av den kritikerrosade boken ”Yassi får nya skor”.

Hur, var och när har ni skrivit/illustrerat boken?

Författare Emelie Nestor

Boken om Yassi började som ett bilderboksmanus för ungefär tio år sedan. Jag skickade in det till några förlag men det blev ingen bok av det då, som tur var. Däremot kunde jag använda texten som inträdesprov till en kurs i att skriva barnlitteratur på Linnéuniversitetet. Efter första kursträffen i Vimmerby satt jag i mitt rum på kvällen med tusen intryck från dagen. Skrivövningar och respons från kurskompisar hade fått mig att inse att berättelsen om Yassi rymde mer än jag kunde få in i en bilderbokstext. Där och då bestämde jag mig för att skriva om alltihop från början och göra en kapitelbok i stället. Jag borde verkligen ha gått och lagt mig, men jag kunde inte låta bli att starta datorn och börja på en gång… Att sedan få tid att skriva samtidigt som jag pluggat och haft andra jobb har varit en utmaning. Beroende på jobbsituationen i övrigt har jag antingen skrivit en timme varje morgon, eller valt ut en dag i veckan som min skrivdag. Även om jag älskar hela skrivprocessen behöver jag en sådan rutin för att faktiskt få ner texten på papper och inte bara ha berättelsen snurrande i huvudet.

Illustratör Jenny Sjödin

Jag ville skapa en bildvärld där Yassis känslor och energi skiner igenom samtidigt som det var väldigt viktigt för mig att lyfta och belysa de starka och fina relationer hon har till människorna i sin närhet. Det här är den första boken jag illustrerar som har svartvita illustrationer och det var både utmanande och lärorikt att få till en nyansrik gråskala som skulle kännas levande och varierande. Att komplettera det digitala måleriet med fotocollage texturer gav bilderna mer liv och skiftningar.

Har ni något favoritcitat/ någon favoritillustration i ”Yassi får nya skor”?

Författare Emelie Nestor:

Jag tycker att Yassi säger ganska mycket roliga saker. Jag vet att det egentligen är jag som har skrivit hennes repliker, men ibland är det nästan som att hon själv har bestämt vad hon vill säga. Som när hon säger ”jag kom hem barfota” i stället för ”jag tappade bort skorna”. Eller när hennes syskon tror att hon har ätit upp sötpotatisen som familjen skulle ha till middag och hon säger till dem att hon inte har ätit upp en enda bit. När jag skrev det var det som att Yassi själv mumlade i bakgrunden att hon ju visst hade ätit en halv bit sötpotatis. Så då fick den repliken också komma med. Rätt ska vara rätt.

Illustratör Jenny Sjödin:

Min favoritillustration i boken är nog den på s.16, när Yassi visar sina nya skor för Mimi. Jag tycker att den visar en fin värme mellan syskonen samtidigt som den sätter tonen för den miljö (Yassis by) som boken utspelar sig i. Även uppslagsillustrationen i färg är en favorit. Den skapar en visuell scen som inte alls beskrivs i texten utan som enbart får ta bildlig plats. Då är illustrationer som allra bäst – när de får tillföra ett “extra lager” till berättelsen och inte enbart visa det som redan beskrivs.

Vad vill ni att barnen som läser boken tar med sig av att läsa om Yassi?

Författare Emelie Nestor:

Dels hoppas jag att de kan få med sig en känsla att Afrika inte behöver vara så väldigt avlägset och annorlunda. Även om människor har olika förutsättningar har vi alla i grunden ganska lika känslor och önskningar. Sen tycker jag att det är jätteroligt om boken leder till samtal om detta med att saker kan bli fel fast man ville göra något bra. Är man dum om man gör dumma saker? Eller är det oftast så att man egentligen vill väl, fast det blir tokigt? I grund och botten tänker jag att det handlar om hur vi ser på varandra som människor.

Illustratör Jenny Sjödin:

Att Afrika, eller vilken annan del av världen som helst, kan se annorlunda ut när det kommer till miljön och de materiella tingen men att relationerna mellan människorna och deras känslovärldar är precis likadana som våra.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s