Månadens författare – Matilda Olsson

Denna månad möter du Matilda Olsson som är författare till boken Bara Rebell. 

Varför ville du börja skriva/illustrera?

Berättandet har alltid varit en essentiell del av min personlighet, men är också något som alltid fått mig att må bra. Jag har spelat teater sedan jag kunde läsa, vilket öppnade upp för hur man kan ge text liv och mening, och som också har resulterat i hur jag skrivit dramatik och skönlitterära texter. Min debutbok bottnar i kärleken till det gestaltade ordet, längtan efter att få närma sig verkligheten och att få beröra – det är det yttersta målet med allt jag skapar. 

När, var och hur utför du ditt skapande?

Jag drivs mycket av att göra tid för mitt skapande, och med det menar jag att jag nästintill schemalägger skrivandet. Ett skrivprojekt om året, minst två skrivtillfällen i veckan. Ibland skriver man ett ord, ibland fem kapitel – det viktiga är bara att göra det. Det blir inte alltid (långt ifrån alltid!) bra, men det ger garanterat nya insikter, tankar och idéer. 

Jag letar alltid inspiration i min direkta samvaro, och älskar att fånga de små, små detaljerna i det som oftast går en rakt förbi. Man kan verkligen skriva en hel berättelse om ett möte mellan två tjejer på en nattklubbstoalett eller om en skrämmande kille i mellanstadiet som älskar chokladbollar lite för mycket. (Tro mig, båda delarna ligger till grunden för två av mina verk – gissa tre gånger vilken som hör ”Bara Rebell” till) Kort sagt, leta inspiration överallt – var girig! – men vänta inte på inspiration. Den kommer aldrig av sig självt. 

Vad är ditt favorit citat/illustration från dina verk?

Jag har flera citat från ”Bara Rebell” som jag älskar, dels för att de är oumbärliga för berättelsen men också för att de säger mycket om bokens syfte. 

Det jag särskilt vill lyfta ut här är något som sägs i konversationen mellan Lo och storasyster Hilda: 

”Man måste var rebell, du vet, en sådan som går emot det som anses vara normalt.” 

” … En rebellisk revolution. Jag ska starta rebelution!” 

Men även citatet: 

”Ingen kommer lyssna på någon som är arg jämt. Men man blir ju arg när ingen lyssnar på en.”

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s